Kina vil skærpe kravene for journalister ved at lancere et nyt certificeringssystem, der kræver træning i marxistiske og kommunistiske nyhedsteorier, siger en mediemyndighed, citerende problemer med den nuværende høst af journalister i hovedlandet.

South China Morning Post rapporterer at Li Dongdong, underdirektør ved General Administration of Press and Publication, siger, at nogle journalister gav kinesisk journalistik et dårligt ry, da de ikke var ordentligt trænet. Hun gav ingen konkrete eksempler.

Lignende kommentarer fra Li blev postet på Xinhua News Agency´s officielle hjemmeside. Det står ikke klart, hvordan en sådan træning skal administreres, men udenlandske journalister er undtaget.

Kommunistiske teorier i journalistikken siger, at medier bør tjene lederskabet, og ikke undergrave lederskabets initiativer – en stærk kontrast til rollen som regeringens vagthund som mange demokratier favner.

Regeringscensur har et fast greb om nyhedsindholdet, og forbyder rutinemæssigt emner, der anses for politisk følsomme eller destabiliserende, og mange medier i Kina tjener som talerør for staten.

Men på det seneste er nogle blevet mere fritløbende efter at aviser, fjernsyn og radio tiltagende er begyndt at blive afhængige af annoncering i stedet for blot Det Kommunistiske Parti´s beskyttelse. Nogle er kommet på kant med regeringen for korrrekt at have rapporteret historier, som myndighederne ikke ønskede offentliggjort.

Der har også været problemer med journalister, der krævede penge for at levere positiv nyhedsdækning eller begrave en historie, og tilfælde af journalister der fabrikerer nyheder.

“Kammerater der kommer til at arbejde i journalistikkens frontlinie må lære socialistiske teorier med kinesiske karakteristika, og læres Marx´s syn på nyheder, plus medieetik og kommunistisk partidisciplin omkring nyheder og propaganda”, fortæller Li til Xinhua.