Den tyrkiske regering har angiveligt gjort tyrkisk-tyske politikere vrede ved at invitere dem til en konference i Istanbul, og så opfordre dem til at modstå politisk og social integration i deres adopterede hjemland.

Ved et møde i sidste måned opfordrede den tyrkiske præmiere minister Recep Tayyip Erdogan tyrkere der bor i fremmede lande til at fralægge sig statsborgerskab i deres nye hjemlande – ikke at lade sig integrere, men hellere blive mere politisk aktive, ifølge hjemmesiden for magasinet Der Spiegel.

Ali Ertan Toprak, vice formand for Alevi samfundet i Tyskland, siger til magasinet, at repræsentanter for regeringen har sagt: “Vi må injicere europæisk kultur med tyrkisk”.

Erdogan fortalte de mødende lande der ikke tillod todelte statsborgerskaber, at de forbrød sig mod grundlæggende rettigheder, og sammenlignede også Islamofobi med anti-Semitisme.

Deltagere fortalte Spiegel, at Erdogan gentog elementer af sin bredt kritiserede tale i Køln i 2008, i hvilken han sagde: “Assimilering er en forbrydelse mod menneskeheden”.

Invitationen til politiske og religiøse ledere af tyrkisk afstamning inkluderede et femstjernet hotel i Istanbul og tilbød at dække deres rejseomkostninger.

titlen på mødet var: “Hvor end en af vore landsmænd er, der er vi også”.

Omkring 1.500 tyrkere fra adskillige europæiske lande deltog, inklusive et belgisk parlamentsmedlem og repræsentanter for selskaber og NGO´er.

Mødet var organiseret af Erdogan´s regerende parti AKP, der har konservativt religiøse tendenser, og er blevet kritiseret for at trække væk fra sin sekulære tradition.

Faruk Celik, en minister i Erdogan´s kabinet, beskrev tyske politikere som “mine ærværdige parlamentarikere” og beskrev Erdogan som “vor præmiere minister”.

Tyske politikere og religiøse repræsentanter af tyrkisk afstamning var chokerede over den skamløse politiske lobbyisme, og kritiserede skarpt Ankara.

“Det var en absolut klar lobby begivenhed af den tyrkiske regering”, siger Ali Ertan Toprak. Han siger, at han er forfærdet over hvor ofte den tyrkiske regering har sagt at tyrkiske tyskere bør repræsentere Tyrkiet´s interesser.

“Hvis modstandere af (Tyrkiet´s) indtræden i EU havde været til stede, så ville de have fået en hel del materiale til deres argumenter”, siger Toprak.

Canan Bayram, et tyrkisk født medlem af de Grønne i Berlin´s parlament siger, at hun var rejst til konferencen i rollen som integrations talskvinde for sit parti, men havde insisteret på at betale for sig selv.

“Det var vigtigt for mig at gøre det klart, at jeg som tysk parlamentsmedlem ikke var financieret af den tyrkiske regering”, siger hun.

Tidligere medlem af Europa Parlamentet for Socialdemokraterne og forretningsmand Vural Öger siger: “Den tyrkiske regering burde bekymre sig om Tyrkiet´s interesser i Tyrkiet fremfor at prøve at bruge tyskere af tyrkisk afstamning som deres budbringere”.